Klimaendringer

Laget av: Forskjellige | Varighet: Ikke relevant | Alder : , , , | Publisert: 2. desember 2015

Kategorier : , ,

Her finner du filmer, NRK sin supernyttsending om klima og fremtidsfortellingen om Ylva, 4 år.

Foto: Marco Vaglieri / NRK

KLIMA I NORGE

Norge får et varmere klima, med mer nedbør, kortere snøsesong, minkende isbreer og stigende havnivå. Dette er en virkelighet Eeden (11) vokser opp i. Filmen er laget av miljødirektoratet.

YLVAS VERDEN

Les om Ylva som er 4 år i 2015. Bygget på to scenarioer i FNs klimapanels siste rapport, har NRK skrevet to mulige fremtider for Ylva, om vi gjør noe med klimautslippene eller ikke.

Livet til Ylva om vi ikke gjør noe med utslippene:

Oslo, desember 2050. Ylva er 39 år. Noen snakker om grønn jul, men for Ylva er jula svart. Svart, våt asfalt. Som ungdom var Ylva i Spania, men hun har aldri dratt dit med barna. Hetebølgene i Hellas, Spania, Sør-Frankrike og Italia og er blitt stadig flere, vannmangelen mer akutt. Det som før var ekstremtemperaturer er blitt vanlig,

Det er Ylvas 89-årsdag. Hun har dekket på til familien hjemme i hagen på Nesodden, i huset som hun har arvet. Gradestokken viser 35 grader ute. Resultatet er strømmer av mennesker i bevegelse. Ylva husker bildene hun så da hun var liten, av alle flyktningene i båtene over Middelhavet. Det var bare begynnelsen

Livet til Ylva, 89 år, verden klarte å stoppe temperaturøkningen:

Oslo, mai 2100. Heldigvis ble  ikke det «tilbake til fortida»-samfunnet som noen fryktet da hun var liten, tenker Ylva. Hun setter seg inn i den førerløse bilen som hun deler med naboene, hun skal handle et par ting før 89-årsfeiringen sin. Ylva bor i en leilighet sentralt i Oslo. På taket av blokka glitrer solcellepanelet. Det gjør at bilen med en rask lading går lenger enn dieselbilen de hadde da hun vokste opp. Det urbane landbruket har gjort Oslo stadig mer selvforsynt. Ylva er lykkelig når hun kan plukke det hun vil der. Sosialt er det også.

Les hele historien på nrk.no

Se Supernytt sin sending om klimaet som forandrer deg.

 

Relaterte ressurser

Søk i ressursene

Skriv inn ditt søkeord her, i neste steg kan du filtrere resultatene på alder og kategorier.

Søk i kategorier og alderstrinn